A mascarponét verjük fel a tejszínhabbal, majd adjuk hozzá a mandulaport és szükség igény esetén a likőrt.
A krémet kenje a piskótára, tegye rá az epreket, szórja meg porcukorral, és tálalja.
Cukkinis, fetás epersaláta
Összetevők:
300 g eper
2 közepes méretű cukkini
125 g feta sajt
1 fejes saláta
75 g bébi spenót levél
5 menta levél, apróra vágva
3 cl rizsecet
1 teáskanál méz
1/2 teáskanál só
2 teáskanál mák
5 cl olívaolaj – só
Előkészítés:
Öblítsünk le és hámozzunk meg 300 g epret. Vágjuk őket félbe, és tegyük félre. Mossuk meg a salátát és a bébi spenotót. A cukkinit megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Ossza szét a salátát, a bébi spenótot a cukkinit és az epret négy tálba.
A feta sajtot vágjuk kockákra. Keverjük össze 2 evőkanál olívaolajjal és a mentával. Egy másik tálban törje össze villával a maradék epret és keverje össze 4 cl olíva olajjal, rizsecettel, mézzel és egy csipet sóval.
Öntsük ezt az öntetet a salátákra, és szórjuk meg egy kis mákkal.
Fontainebleau eper
Összetevők :
200 g mascarpone
200 g karamellás puding
40 cl hideg tejszínhab
125 g eper
1 tasak vaníliás cukor
50 g porcukor (ízlés szerint)
Előkészítés:
Keverje össze a mascarponét a karamellás pudingot és a felvert tejszínhabot.
Villával törjük össze az epret 2 evőkanál cukorral.
A hideg tejszínt a 20 g cukorral verjük fel habbá.
Ha szeretné, adjon hozzá egy vaníliarúd magjait vagy 1 tasak vaníliás cukrot.
A habcsókot durván összetörjük.
Tegyünk egy réteg összetört habcsókot, egy réteg krémet, eperöntetet a poharakba, és ismételjük meg a folyamatot.
Eperleves
Összetevők:
500 g eper
50 cl rozé vagy könnyű vörösbor
50 g cukor
fahéj
vanília
4 evőkanál balzsamecet.
Előkészítés:
A bort a fahéjjal, a hosszában kettévágott vaníliarúddal felforraljuk a cukorral és a balzsamecettel, majd 10 percig hagyjuk hűlni.
Az epret megmossuk, meghámozzuk, egy tálba tesszük, majd ráöntjük a folyadékot.
Tegyük félre hűvös helyre.
Tálalás előtt tegyünk minden csészébe néhány szál mentát vagy ehető virágszirmot.
Epres sütemény
A piskotához:
150 g liszt
150 g porcukor
6 tojás
6 csipet vaníliapor
A töltelékhez:
250 g eper
1/4 l tejszín
4 zselatinlevél
50 g cukor
A tálaláshoz:
eper és pisztácia
porcukor
Elkészítés:
Öblítsük le az epret (3-4 darabot tegyünk félre), és villával pürésítsük. Olvasszuk fel a cukrot egy lábosban 5 cl vízzel. A zselatint hideg vízben feloldjuk, lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a sziruphoz, összekeverjük, és levesszük a tűzről. Keverjük a szirupot az eperpüréhez.
A tejszínt verjük kemény habbá. A kihűlt eperpürét adja hozzá a krémhez. Tegyük félre a hűtőszekrénybe 1 órára.
Készítse el a piskótát: kapcsolja be a sütőt (180 ° C). Törje fel a tojásokat úgy, hogy szétválasztja a fehérjét és a sárgáját. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd adjuk hozzá a lisztet és a vaníliát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 1 cm-rel ráöntjük a tésztát. Toljuk be a sütőbe, és süssük cca. 8 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz.
Kenjük az eperhabot a piskótára, és szórjuk meg eperrel. Tekerje fel a piskótát, hogy a habot magába zárja, de ne túl szorosan. Tegyük félre a hűtőszekrénybe.
Egy téglalap alakú sütőformát béleljen ki vajjal kikent sütőpapírral, és vajazzunk ki egy másik, ugyanolyan méretű sütőpapírt.
Az epret megmossuk, méretüknek megfelelően félbevágjuk és a tálba tesszük. A vanília rudat hosszában kettévágjuk, kikaparjuk az apró fekete magokat, és az eperre szórjuk.
Leöntjük feketeribizli sziruppal, néhány vajdarabkát teszünk rá, majd a másik sütőpapírral befedjük, a vajas oldalát a gyümölcs felé fordítva, és körös-körül összenyomkodjuk, hogy a gyümölcs a másik oldalához tapadjon.
Süssük 10 percig.
Rebarbarás és epres sütemény
Összetevők:
150 g vaj
150 g zabpehely
150 g tönkölyliszt
150 g kókuszreszelék
1 csipet só
250 g rebarbara
300 g eper
1 citrom leve
1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
Alacsony hőfokon felolvasztunk 150 g vajat.
Levesszük a tűzről, és hozzáadunk 150 g zabot, 150 g tönkölylisztet, 150 g kókuszreszeléket és 1 csipet sót. Jól keverjük össze. A keverékből 6 evőkanálnyit tegyen félre, a többit pedig tegye egy 30 x 20 cm-es, kiolajozott sütőpapírral bélelt formába. A torta alapot egyenletesen a tepsibe kanalazzuk.
Egy tálban összekeverünk 250 g apróra vágott rebarbarát, 300 g összetört epret, 1 citrom levét és 1 evőkanál cukrot.
A gyümölcsöt a tortaalapra terítjük, befedjük a félretett zabpehelykeverékkel.
Süssük 40 percig 210°C-on. Hagyja kihűlni a formában, mielőtt a süteményt felszeleteli.
Epres müzlis turmix
Összetevők:
350 g hámozott eper
1 doboz 400 g licsi
1 marék gabonapehely vagy puffasztott rizs
vegyes magvak, szeletelt mandula, pekándió, fenyőmag
2 jó marék barna cukor
méz vagy juharszirup (ízlés szerint).
Előkészítés:
Turmixoljuk össze az epret és a licsit egy turmixgépbe és tegyük félre hűvös helyre.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, és barnítsuk meg egy percig a gabonapelyhet és a magokat, majd adjuk hozzá a barna cukrot és (esetleg) a mézet vagy juharszirupot, karamellizáljuk.
Öntse a granolát sütőpapírra vagy szilikonszőnyegre, és hagyja kihűlni. Joghurttal vagy tejjel és az epres-licsi turmixszal tálaljuk.
A citromkrémhez: a cukrot és a tojást fehéredésig verjük fel. Adjunk hozzá 3 cl citromlevet, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és keverjük bele a puha vajat.
Keverjük össze a maradék citromlevet, a tejszínnel, a citromhéjjal és a tejszínhabbal. Tegye félre. Vágjuk félbe az epreket.
Helyezze őket egy sütő rácsra, ami alá helyezzen egy tepsit.
Szórja meg cukorral, és süsse 1 órán át 100 °C fokon. Vegye ki az epret, és hagyja kihűlni. Gyűjtse össze a levét.
Tekerjük ki a leveles tésztát, és vágjuk 14 cm átmérőjű korongokra.
Töltsük meg őket a jól lecsepegtetett eperrel, hagyjon körülöttük 1,5 cm-es szegélyt.
Süssük a tortákat (200 °C) fokon 20 percig.
Locsoljuk meg az eperlével, és tálaljuk citromkrémmel az oldalán.
Epres pohárkrém desszert
Összetevők:
400 g eper
2 tojás
80 g cukor
100 g olvasztott vaj
80 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
Előkészítés:
Kapcsolja be a sütőt 180°-ra.
Az egész tojásokat keverje össze a cukorral, a vajjal, a liszttel és a sütőporral, amíg sima krémet kap.
Mossa meg az epret, szárítsa meg, vágja fel, és ossza szét a hőálló poharakba.
Öntsön kb. 3 evőkanál tejszínt az eperre, és sütőben sütőtől függően 20-30 percig süsse.
Avokádós, rákos eper saláta
Összetevők:
3 érett avokádó
250 g eper
100 g előfőzött rák
frissen őrölt bors
Az öntethez:
6 eper
1 lime leve
6 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál folyékony méz
frissen őrölt bors.
Előkészítés:
Az epret mossuk le hideg víz alatt, majd csepegtessük le , vágjuk csíkokra és tegyük egy salátástálba. Az avokádót félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, csíkokra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével.
Adjuk hozzá a rákokat, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre hűvös helyre.
Készítsük el az öntetet: keverjük össze az epret, az olajat, a citromlevet, a mézet, a sót és a borsot, amíg sima öntetet kapunk. Közvetlenül tálalás előtt öntse a salátára és óvatosan keverje össze.