Mascarponés epres piskóta

Összetevők:

  • 300 g felszeletelt eper
  • 12 db piskóta lap vagy szelet
  • 50 g mascarpone
  • 200 ml friss tejszínhab
  • 3 evőkanál mandula reszelék vagy por
  • amaretto mandulalikőr (opcionális)
  • 2 evőkanál porcukor

Előkészítés:

  1. A mascarponét verjük fel a tejszínhabbal, majd adjuk hozzá a mandulaport és szükség igény esetén a likőrt.
  2. A krémet kenje a piskótára, tegye rá az epreket, szórja meg porcukorral, és tálalja.

Cukkinis, fetás epersaláta

Összetevők:

  • 300 g eper
  • 2 közepes méretű cukkini
  • 125 g feta sajt
  • 1 fejes saláta
  • 75 g bébi spenót levél
  • 5 menta levél, apróra vágva
  • 3 cl rizsecet
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál mák
  • 5 cl olívaolaj – só

Előkészítés:

  1. Öblítsünk le és hámozzunk meg 300 g epret. Vágjuk őket félbe, és tegyük félre. Mossuk meg a salátát és a bébi spenotót. A cukkinit megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Ossza szét a salátát, a bébi spenótot a cukkinit és az epret négy tálba.
  2. A feta sajtot vágjuk kockákra. Keverjük össze 2 evőkanál olívaolajjal és a mentával. Egy másik tálban törje össze villával a maradék epret és keverje össze 4 cl olíva olajjal, rizsecettel, mézzel és egy csipet sóval.
  3. Öntsük ezt az öntetet a salátákra, és szórjuk meg egy kis mákkal.

Fontainebleau eper

Összetevők :

  • 200 g mascarpone
  • 200 g karamellás puding
  • 40 cl hideg tejszínhab
  • 125 g eper          
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 g porcukor (ízlés szerint)

Előkészítés:

  1. Keverje össze a mascarponét a karamellás pudingot és a felvert tejszínhabot.
  2. Szórjuk meg az eprekkel.

 

Epres habcsók

Összetevők:

  • 4 nagy habcsók vagy 1 zacskó kis habcsók
  • 300 g eper
  • 40 cl tejszínhab
  • 2 evőkanál cukor + 20 g
  • 1 vaníliarúd vagy 1 zacskó vaníliás cukor.

Előkészítés:

  1. Villával törjük össze az epret 2 evőkanál cukorral.
  2. A hideg tejszínt a 20 g cukorral verjük fel habbá.
  3. Ha szeretné, adjon hozzá egy vaníliarúd magjait vagy 1 tasak vaníliás cukrot.
  4. A habcsókot durván összetörjük.
  5. Tegyünk egy réteg összetört habcsókot, egy réteg krémet, eperöntetet a poharakba, és ismételjük meg a folyamatot.

Eperleves

Összetevők:

  • 500 g eper
  • 50 cl rozé vagy könnyű vörösbor
  • 50 g cukor 
  • fahéj
  • vanília
  • 4 evőkanál balzsamecet.

Előkészítés:

  1. A bort a fahéjjal, a hosszában kettévágott vaníliarúddal felforraljuk a cukorral és a balzsamecettel, majd 10 percig hagyjuk hűlni.
  2. Az epret megmossuk, meghámozzuk, egy tálba tesszük, majd ráöntjük a folyadékot.
  3. Tegyük félre hűvös helyre.
  4. Tálalás előtt tegyünk minden csészébe néhány szál mentát vagy ehető virágszirmot.

 

Epres sütemény

A piskotához:

  • 150 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 6 tojás
  • 6 csipet vaníliapor

A töltelékhez:

  • 250 g eper
  • 1/4 l tejszín
  • 4 zselatinlevél
  • 50 g cukor

A tálaláshoz:

  • eper és pisztácia
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Öblítsük le az epret (3-4 darabot tegyünk félre), és villával pürésítsük. Olvasszuk fel a cukrot egy lábosban 5 cl vízzel. A zselatint hideg vízben feloldjuk, lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a sziruphoz, összekeverjük, és levesszük a tűzről. Keverjük a szirupot az eperpüréhez.
  2. A tejszínt verjük kemény habbá. A kihűlt eperpürét adja hozzá a krémhez. Tegyük félre a hűtőszekrénybe 1 órára.
  3. Készítse el a piskótát: kapcsolja be a sütőt (180 ° C). Törje fel a tojásokat úgy, hogy szétválasztja a fehérjét és a sárgáját. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd adjuk hozzá a lisztet és a vaníliát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 1 cm-rel ráöntjük a tésztát. Toljuk be a sütőbe, és süssük cca. 8 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz.
  5. Kenjük az eperhabot a piskótára, és szórjuk meg eperrel. Tekerje fel a piskótát, hogy a habot magába zárja, de ne túl szorosan. Tegyük félre a hűtőszekrénybe.

Eper papillote

Összetevők:

  • 750 g eper –
  • vaníliarúd
  • 6 evőkanál feketeribizli szirup
  • vaj

Előkészítés:

  1. Kapcsolja be a sütőt 180°-ra.
  2. Egy téglalap alakú sütőformát béleljen ki vajjal kikent sütőpapírral, és vajazzunk ki egy másik, ugyanolyan méretű sütőpapírt.
  3. Az epret megmossuk, méretüknek megfelelően félbevágjuk és a tálba tesszük. A vanília rudat hosszában kettévágjuk, kikaparjuk az apró fekete magokat, és az eperre szórjuk.
  4. Leöntjük feketeribizli sziruppal, néhány vajdarabkát teszünk rá, majd a másik sütőpapírral befedjük, a vajas oldalát a gyümölcs felé fordítva, és körös-körül összenyomkodjuk, hogy a gyümölcs a másik oldalához tapadjon.
  5. Süssük 10 percig.

 

Rebarbarás és epres sütemény

Összetevők:

  • 150 g vaj
  • 150 g zabpehely
  • 150 g tönkölyliszt
  • 150 g kókuszreszelék
  • 1 csipet só
  • 250 g rebarbara
  • 300 g eper
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál cukor.

Elkészítés:

  1. Alacsony hőfokon felolvasztunk 150 g vajat.
  2. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk 150 g zabot, 150 g tönkölylisztet, 150 g kókuszreszeléket és 1 csipet sót. Jól keverjük össze. A keverékből 6 evőkanálnyit tegyen félre, a többit pedig tegye egy 30 x 20 cm-es, kiolajozott sütőpapírral bélelt formába. A torta alapot egyenletesen a tepsibe kanalazzuk.
  3. Egy tálban összekeverünk 250 g apróra vágott rebarbarát, 300 g összetört epret, 1 citrom levét és 1 evőkanál cukrot.
  4. A gyümölcsöt a tortaalapra terítjük, befedjük a félretett zabpehelykeverékkel.
  5. Süssük 40 percig 210°C-on. Hagyja kihűlni a formában, mielőtt a süteményt felszeleteli.

 

Epres müzlis turmix

Összetevők:

  • 350 g hámozott eper
  • 1 doboz 400 g licsi
  • 1 marék gabonapehely vagy puffasztott rizs
  • vegyes magvak, szeletelt mandula, pekándió, fenyőmag
  • 2 jó marék barna cukor
  • méz vagy juharszirup (ízlés szerint).

Előkészítés:

  1. Turmixoljuk össze az epret és a licsit egy turmixgépbe és tegyük félre hűvös helyre.
  2. Melegítsünk fel egy serpenyőt, és barnítsuk meg egy percig a gabonapelyhet és a magokat, majd adjuk hozzá a barna cukrot és (esetleg) a mézet vagy juharszirupot, karamellizáljuk.
  3. Öntse a granolát sütőpapírra vagy szilikonszőnyegre, és hagyja kihűlni. Joghurttal vagy tejjel és az epres-licsi turmixszal tálaljuk.

 

Eper torta

Összetevők:

  • 200 g leveles tészta
  • 1 kg eper 
  • 100 g cukor

A citromkrémhez:

  • 6 cl citromlé (2 x 3 cl)
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 reszelt citromhéj
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g tejszínhab
  • 1/2 lap zselatin.

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez: a cukrot és a tojást fehéredésig verjük fel. Adjunk hozzá 3 cl citromlevet, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és keverjük bele a puha vajat.
  2. Keverjük össze a maradék citromlevet, a tejszínnel, a citromhéjjal és a tejszínhabbal. Tegye félre. Vágjuk félbe az epreket.
  3. Helyezze őket egy sütő rácsra, ami alá helyezzen egy tepsit.
  4. Szórja meg cukorral, és süsse 1 órán át 100 °C fokon. Vegye ki az epret, és hagyja kihűlni. Gyűjtse össze a levét.
  5. Tekerjük ki a leveles tésztát, és vágjuk 14 cm átmérőjű korongokra.
  6. Töltsük meg őket a jól lecsepegtetett eperrel, hagyjon körülöttük 1,5 cm-es szegélyt.
  7. Süssük a tortákat (200 °C) fokon 20 percig.
  8. Locsoljuk meg az eperlével, és tálaljuk citromkrémmel az oldalán.

 

Epres pohárkrém desszert

Összetevők:

  • 400 g eper
  • 2 tojás
  • 80 g cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 80 g liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor

Előkészítés:

  1. Kapcsolja be a sütőt 180°-ra.
  2. Az egész tojásokat keverje össze a cukorral, a vajjal, a liszttel és a sütőporral, amíg sima krémet kap.
  3. Mossa meg az epret, szárítsa meg, vágja fel, és ossza szét a hőálló poharakba.
  4. Öntsön kb. 3 evőkanál tejszínt az eperre, és sütőben sütőtől függően 20-30 percig süsse.

 

Avokádós, rákos eper saláta

Összetevők:

  • 3 érett avokádó
  • 250 g eper
  • 100 g előfőzött rák
  • frissen őrölt bors

Az öntethez:

  • 6 eper
  • 1 lime leve
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál folyékony méz
  • frissen őrölt bors.

Előkészítés:

  1. Az epret mossuk le hideg víz alatt, majd csepegtessük le , vágjuk csíkokra és tegyük egy salátástálba. Az avokádót félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, csíkokra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével.
  2. Adjuk hozzá a rákokat, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre hűvös helyre.
  3. Készítsük el az öntetet: keverjük össze az epret, az olajat, a citromlevet, a mézet, a sót és a borsot, amíg sima öntetet kapunk. Közvetlenül tálalás előtt öntse a salátára és óvatosan keverje össze.